Jedanaest godina postojanja Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu obeleženo je danas  svečanom ceremonijom u Kino sali ove ustanove. Istovremeno otpočela je sa radom i tradicionalna, sedma po redu, Međunarodna naučna konferencija “Mostovi medijskog obrazovanja” koja će tokom predstojeća dva dana obuhvatiti dve podkonferencije, “Digitalne medijske tehnologije i društveno obrazovne promene” i “Mediji, religija i tranziciona pravda na Zapadnom Balkanu: komparativna analiza medija”.

Pozdravni govor na engleskom jeziku održala je dekanica Filozofskog fakulteta, dr Ivana Živančević Sekeruš, koja je Odseku za medijske studije, kao najmlađoj katedri na ovom fakultetu, čestitala jubilej, a učesnicima naučnih konferencija iz čitavog regiona i Evrope poželela dobrodošlicu. Šefica Odseka za medijske studije, dr Dubravka Valić Nedeljković, je potom istakla da Odsek za medijske studije nastoji da pokaže studentima, gostima, prijateljima i predavačima koliko je odgovorio na dve misije Filozofskog fakulteta.

– Prva misija je obrazovna, u okviru koje našim studentima dajemo neophodno znanje kako bi spremni ušli u svet novinarstva. Drugi zadatak koji nam je postavljen je nauka. Mi se trudimo da u nauci postignemo što više možemo i da razmenimo naučna istraživanja, iskustva i nove trendove u istraživanjima sa kolegama i koleginicama sa univerziteta iz regiona, iz zemalja našeg najbližeg susedstva, a ove godine ćemo po prvi put imati goste i iz Turske – rekla je dr Valić Nedeljković

Nakon kraće prezentacije rada i dotignuća Odseka za medijske studije, uručene su i nagrade najboljim studentima u nastavi tokom protekle akademske godine. Za najbolji TV prilog pohvalu su dobili studenti četvrte godine Dejan Đolović i Stevan Bokan za reportažu “Škola u Putinovu”. Studentkinje druge godine Teodora Ćurčić i Dunja Funduk nagrađene su za intervju sa karikaturistom Predragom Koraksićem Koraksom koji će biti objavljen u magazinu “KOD 04”. Autori radijskog paketa “Socijalna nelagodnost”, studenti treće godine Jelena Karlica i Nikola Učur, dobili su pohvalu za najbolje obavljen zadatak u okviru predmeta radijsko novinarstvo. Za najbolji prilog na internetu nagradu je dobila studentkinja treće godine Silvia Fazekaš za blog “Tricikli opasnost u saobraćaju” koji je objavljen na e-novinama Odseka za medijske studije.

Student master studija Komunikologije Stefan Janjić dobio je nagradu Senata Univerziteta za najboljeg studenta Filozofskog fakulteta i nagradu Filozofskog fakulteta za najboljeg studenta Odseka za medijske studije, koji mu je istovremeno dodelio i specijalno priznanje za sve postignute uspehe na studijama.

Nakon prve plenarne sesije, na kojoj su izlagali Vjekoslav Perica sa Univerziteta u Rijeci, Vladislava Gordić Petković sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Nikola Knežević iz Centar za istraživanje religije, politike i društva, promovisana je knjige “Mreže medijske stvarnosti” autorki Milice Andevski i Jasmine Arsenijević. Popodne je rad konferencije podeljen u dve paralelne sesije, a do kraja dana na programu su još i radionica o plagijarizmu profesorke Univerziteta u Zagrebu Viktorije Car, kao i atraktivna promocija knjige “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune“ na kojoj će gostovati autor, hrvatski novinar Boris Pavlić, njegov ugledni kolega Drago Hedl i moderator Dinko Gruhonjić. Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine.

“Mostovi medijskog obrazovanja” u organizaciji Odseka za medijske studije su ove godine okupili učesnike iz  Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Turske, Holandije i Srbije. Cilj ove sve značajnije međunarodne naučne konferencije je da okupi naučne i medijske poslenike, kao i druge stručnjake iz različitih akademskih disciplina, oblasti i interesovanja, kako bi razmenili ideje i utvrdili veze između tranzicione pravde, medija i religije.

Ivana Janjić i Isidora Bijelić

Foto: Isidora Marković