Međunarodna naučna konferencija „Mostovi medijskog obrazovanja“, sa dve potkonferencije i festivalom radova studenata novinarstva, biće održana predstojećeg vikenda, u petak i subotu 27. i 28. maja, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Tradicionalan, osmi po redu skup analitičara i poslenika medijske sfere iz zemlje, regiona i Evrope, u uobičajenom prolećnom terminu organizuje Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta.

Već sedam godina „Mostovi medijskog obrazovanja“ okupljaju i povezuju istraživače iz regiona Zapadnog Balkana i Evrope u razmeni naučnih znanja i iskustava. Tematski usmerena ka regionalnim medijskim izazovima i pitanjima koje donose digitalne tehnologije, ova konferencija omogućava da se globalni procesi promišljaju u svetlu lokalnih specifičnost. Poslednje tri godine ovaj naučni skup se uporedo organizuje sa potkonferencijom „Politika sećanja i ‘zamrznuti konflikt’: postjugoslovenski prostor i širi kontekst“, čiji je cilj promišljanje o ukrštanju politika sećanja, konstrukcije identiteta i pripadanja u kontekstu postjugoslovenskog prostora i šire. Ovaj takođe međunarodni naučni skup Odsek za medijske studije organizuje u saradnji sa Centrom za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada i Centrom za studije živih religija sa Vrije univerziteta u Amsterdamu.

Programi obe konferencije otpočinjaće zajedničkim plenarnim sesijama u Kino sali Filozofskog fakulteta. Uvodno predavanje prvog dana, u petak u 13.40 časova, održaće sociolog religija Dino Abazović sa Univerziteta u Sarajevu, dok će u subotu od 9.30 časova govoriti istoričar i publicista Dragan Markovina sa Univerziteta u Splitu. Nakon redovnih naučnih sesija oba skupa podeljenih po tematskim celinama, program prvog dana „Mostova medijskog obrazovanja“ će biti okončan tribinom „Politika sećanja i ‘zamrznuti konflikt’: postjugoslovenski prostor i širi kontekst“. Uz Abazovića i Markovinu, te moderatora Nikolu Kneževića, na tribini će učestvovati i ekspertkinja za ljudska prava Nataša Govedarica, kao i kulturolog Srđan Šušnica sa Univerziteta u Banja Luci.

Tradicionalni četvrti po redu Međunarodni festival studenata novinarstva „On the Record“ biće održan u sklopu „Mostova“ u petak 27. maja u Kino sali Filozofskog fakulteta u Novom Sadu od 15 do 18 časova i okupiće blizu 40 učesnika iz regiona. Studenti novinarstva iz zemalja bivše SFRJ takmičiće se u uobičajenim kategorijama radijskih i televizijskih kratkih formi, a od ove godine kao novina uvedena je i nagrada za istraživačke tekstove namenjene objavljivanju u štampanim i onlajn medijima, koja će nositi naziv “Jan Briza”, u znak sećanja na nedavno preminulog profesora Odseka za medijske studije i uglednog novosadskog novinara i publicistu.

„Mostovi medijskog obrazovanja“ će ove godine okupiti 110 naučnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Rumunije, Turske, Belgije, Holandije i Srbije. Rezultat obe potkonferencije će biti zbornici naučnih radova izloženih tokom skupova, koji će biti objavljeni naknadno. Održavanje ovogodišnjeg skupa pomogao je Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine.

Program konferencije „Mostovi medijskog obrazovanja“ pogledajte ovde.

Program konferencije „Politika sećanja i ‘zamrznuti konflikt'“ pogledajte ovde.