Tradicionalna međunarodna naučna konferencija „Mostovi medijskog obrazovanja“, posvećena aktuelnim pitanjima medijske sfere, održana je osmi put proteklog vikenda na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na skupu je učestvovalo preko 100 izlagača iz zemlje, regiona i Evrope, čiji su radovi prezentovani u okviru dve potkoferencije sa tematskim celinama kao što su „Omladina i obrazovanje“, „Digitalni mediji i obrazovanje“ i „Politika, novinarstvo i onlajn mediji“, uz posebno organizovanu tribinu pod nazivom „Politika sećanja i zamrznuti konflikti“, kao i festival studenata novinarstva „On the Record“.

U radu konferencije učestvovali su medijski i naučni radnici iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Mađarske, Rumunije, Turske, Belgije, Holandije i Srbije. Skup je otvorila dekanica Filozofskog fakulteta dr Ivana Živančević Sekeruš, koja je simbolično poručila posetiocima da se i u budućnosti fokusiraju na građenje mostova, a ne na njihovo rušenje.

Uvodno predavanje održao je profesor sociologije sa Univerziteta u Sarajevu dr Dino Abazović. U izlaganju pod naslovom „Suočavanje sa prošlošću“ on je naglasio da u regionu i dalje postoje tenzije kada se pominje pravda o ratnim zločinima i da politika još uvek nije izašla iz tih sfera. Po njegovim rečima, zajedničko sećanje naroda bivše Jugoslavije o stvarima iz bliske ili dalje prošlosti i dalje ne postoji. Nakon toga, otpočeo je rad učesnika obe potkonferencije, podeljen po tematskim celinama.

Ovogodišnje “Mostove medijskog obrazovanja” upotpunio je i Festival studentskih radova “On the Record”, koji je ove godine održan četvrti put uz učešće budućih novinara iz zemalja regiona. Žiri u kome su bili urednik onlajn magazina “Žurnal” iz Bosne i Hercegovine Selvedin Avdić, novinarka Radio televizije Vojvodine Vanja Đurić i urednica Omladinskog radija iz Novog Sada Klara Kranjc, odlučivao je o nagradama u tri konkurencije. Prvo mesto u kategoriji TV priloga osvojil su Saša Živković i Katarina Škaro sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Za najbolji radijski paket proglašen je rad Milane Nikolić i Milane Maričić sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Novouspostavljenu nagradu “Jan Briza” za najbolji tekst objavljen na internetu osvojile su Vesna Novković i Milana Maričić, novinarke studentskog onlajn magazina “Žurnalist” iz Novog Sada.

Učesnici tribine „Politika sećanja i zamrznut konflikt“, kojom je okončan prvi radni dan, bili su kulturolog Srđan Šušnica, ekspertkinja za ljudska prava Nataša Govedarica, istoričar Dragan Markovina i Dino Abazović. Tokom polemike ukazano je na ekspanziju desne političke orijentacije u Srbiji i Hrvatskoj, uz osvrt na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovinu. Kritički ton učesnika tribine zaokružen je optimističkim stavom Markovine, koji je ukazao na potrebu uzajamnosti naroda na ovim prostorima koja će, kako je naglasio – vremenom prevladati.

Drugi radni dan konferencije otvoren je uvodnim predavanjem Dragana Markovine, koji se bavio primerima ratom devastiranih urbanih sredina kao što su Knin, Split, Mostar i Sarajevo. Nakon naučnih izlaganja po sesijama, skup je okončan uobičajenom dodelom priznanja najboljim studentima Odseka za medijske studije za radove iz protekle školske godine. Za najbolji štampani prilog nagrađen je student druge godine Zoran Strika. U kategoriji radijskih paketa najistaknutije su bile Margareta Makanova i Jelena Božić sa treće godine, dok je za najbolji TV paket proglašen rad apsolventkinja Sonje Smiljanić i Nevene Arsenijević. Za najbolji internetski prilog proglašen je blog Renate Trajković sa treće godine.

“Mostove medijskog obrazovanja” organizovao je Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. Potkoferencija “Politike sećanja” organizovana je uz pomoć Centra za istraživanje religije, politike i društva iz Novog Sada i Centra za studije živih religija sa Univerziteta Vrije u Amsterdamu.

Đorđe Ivanović

Foto: Nevena Arsenijević