Centralnim skupom – svečanom sednicom, juče je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležena desetogodišnjica rada Odseka za medijske studije, kao i 60 godina ove velike i značajne naučno-obrazovne ustanove. Tom prilikom, uz podsećanje na prethodnu deceniju, tradicionalno su dodeljene pohvale najboljim studentima, a premijerno je prikazan i dokumentarni film o Odseku za medijske studije.

Dekanica Filozofskog fakulteta, dr Ivana Živančević Sekeruš, je u pozdravnom govoru čestitala jubilej najmlađem departmanu Filozofskog fakulteta, koji se, kako je naglasila, po mnogo čemu pozitivnom istakao u dosadašnjem radu. Dr Živančević je zaključila kako je realno očekivati još sličnih jubileja, kako Odseka za medijske studije, tako i samog Filozofskog fakulteta.

Šefica Odseka za medijske studije, dr Dubravka Valić Nedeljković, izrazila je zadovoljstvo svim onim što je urađeno u prethodnih 10 godina i izrazila uverenje da će tako biti i u budućnosti.

– Mada je naš smer najmlađi na fakultetu, za deceniju rada postigao je mnogo. Ali, i u budućnosti treba da nastavimo da još radimo i napredujemo – istakla je Valić Nedeljković.

Pohvalu Odseka za najbolji novinski članak u aktuelnoj školskoj godini dobila je studentkinja druge godine, Vesna Novković, dok je za najbolji tekst na internetu pohvaljena blogerka Olja Jocović sa treće godine. Priznanje za radijski paket dobile su Milica Đilas i Teodora Vasiljević sa treće godine, dok su pohvalu za najbolji TV prilog dobile apsolventkinje Dajana Šušnjar i Stefani Šovanec. Specijalnu pohvalu Odseka, za doprinos radu studentskog informativnog portala „Univerzitetski odjek“, dobio je aktuelni urednik ovog glasila, Mladen Savatović sa druge godine.

Najveći deo svečanosti bio je posvećen premijernom prikazivanju dokumentarnog filma o desetogodišnjici Odseka, autorskog dela scenaristkinje i rediteljke, asistentkinje na Odseku, mr Brankice Drašković, uz pomoć kamere i montaže stručnog saradnika Vukašina Živaljevića. U filmu je prikazana geneza razvoja Odseka, kao i retrospektiva uspeha brojnih alumnista, koji su sada već poznati i priznati novinari u uticajnim redakcijama regionalne medijske sfere. Deo filma je posvećen i predstavljanju svih brojnih projekata, izdanja, međunarodnih saradnji i ostalih dostignuća Odseka za žurnalistiku.

Na kraju ceremonijalnog dela ovog velikog dvodnevnog naučnog skupa, u mezaninu Centralne biblioteke fakulteta otvorene su dve izložbe posvećene desetogodišnjici Odseka. Prva je predstavila izdavačku delatnost Odseka od 2004. do 2014, dok je druga, pod nazivom „Kratke priče“, prikazala fotografije studenata Žurnalistike nastale u okviru predmeta Fotografija i mediji.

Program obeležavanja jubileja nastavljen je zatim festivalom kratkih studentskih formi „On the Record“ i novinarskom tribinom u SKC „Fabrika“.

Foto: Isidora Marković