Međunarodna škola i festival studenata novinarstva „On the Record“ održavaju se od 9. do 15. septembra na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u organizaciji Odseka za medijske studije. Pod tematskim sloganom „Nove tehnologije i nove odgovornosti“, letnja škola okuplja eminentne predavače i medijske profesionalce iz Srbije i Evrope, kao i 30 studenata iz 10 zemalja, sa 13 univerziteta – Niš, Beograd, Zagreb, Sarajevo, Tuzla, Ljubljana, Solun, Segedin, Temišvar, Tirana, Podgorica, Skoplje i Novi Sad.  Škola će se završiti održavanjem 6. međunarodnog festivala studenata novinarstva „On the record“, u subotu 14. septembra.

Otvaranje škole održano je u ponedeljak u TV studiju Odseka, kada su govorili: šef Odseka za medijske studije prof. dr Dejan Pralica, šefica Odeljenja za medije, Misija OEBS-a u Srbiji Gordana Janković, pres ataše ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Džim Hagengruber i dekanica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr Ivana Živančević Sekeruš.

Cilj Škole je da se kroz brojna predavanja, radionice, panele, tribine, video i audio projekcije budući medijski profesionalci pripreme za rad u novom digitalnom okruženju, ali i da kroz razmenu iskustava podstakne umrežavanje studentskih medija i stvaranje platforme za razmenu multimedijalnih sadržaja kroz aktivistički pristup prema novim medijskim tehnologijama.  Studenti će u manjim grupama pohađati tri radionice. Prvu iz mobilnog novinarstva vodi Karol Cioma, dugogodišnji kamerman i producent na Bi-Bi-Siju, danas medijski trener OEBS-a. Drugu, radionicu iz data novinarstva vodiće Anđela Milivojević, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo. Treću radionicu o fekt-čekingu držaće Stefan Janjić, asistent Filozofskog fakulteta i urednik Fake News Tragača.

Održavanje letnje škole i festivala pomogli su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) – Misija u Srbiji, Fondacija Hajns Zajdel, Fondacija dr Zoran Đinđić, Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS) i pivnica Gusan.

Detaljnije o ovom događaju videti na FB stranici On the Record.