Međunarodna naučna konferencija „Mediji i javne politike – između proklamovanog i prakse” otvorena je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Sedmi skup ovog tipa, u okviru projekta „Uloga medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu“ organizovao je Odsek za medijske studije uz podršku Misije OEBS (Organizacije za evropsku bezbednost i saradanju) u Srbiji.

Konferenciju je otvorio moderator skupa, novinar i predavač na Odseku za medijske studije, Dinko Gruhonjić, podsećajući na značaj i važnost uloge medija u normalizaciji odnosa na Zapadnom Balkanu, uz konstataciju da je ta uloga, nažalost, zloupotrebljena u pravcu otežavanja normalizacije odnosa, uz, kako je naglasio, pojedine pozitivne izuzetke koji su danas – na margini. Konferencija je nastavljena uvodnom tribinom u kojoj su učestvovale Marina Mučalo sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Jelena Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Profesorka Mučalo je izvestila o aktuelnostima u medijima i javnim politikama u Hrvatskoj, kao članici Evropske Unije, ocenivši stanje u toj oblasti kao nesavršeno, i na nivou iz 1995. godine:

– U toku je izrada dokumenata regulatornih tela u strategiji razvoja medijskog sektora, gde se kao ključni problemi javljaju vlasništvo, sadržaj, zakonodavstvo i sama regulacija, dok su interesi uključenih faktora međusobno suprotstavljeni – istakla je Mučalo.

Jelena Kleut je, u analizi stanja iste sfere u Srbiji, nacrt radnog dokumenta koji je predat Evropskoj komisiji na razmatranje ocenila kao – spisak lepih želja, dok je kao ključan problem medijske sadašnjosti u državi naglasila nedostatak vladavine prava:

– Država na svakom koraku krši i podriva zakone koje sama donosi, a upravo je vladavina prava nit koja bi trebala da spoji sve elemente medijskog sistema u Srbiji – rekla je Kleut.

Učesnici konferencije, naučni i medijski eksperti iz zemalja regiona, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, pozabavili su se u nastavku rada aktuelnom problematikom diskrepancije između regulatornih okvira i svakodnevne primene proklamovanog u praksi, kao i brojnim drugim temama koje su s tim u vezi u užem ili u širem smislu. Svoje naučne radove oni su izložili u tri odvojene sesije sa temama: „Mediji, politika, država“, „Mediji, politika, kultura” i “Mediji, rod, ljudska prava”.

Recenzirani radovi učesnika konferencije biće objavljeni naknadno u elektronskom zborniku.  Naučna konferencija „Mediji i javne politike“ održana je na dan obeležavanja godišnjice osnivanja Odseka za medijske studije, koji je deo studijskih programa na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 2004. godine.