Deveta međunarodna naučna konferencija “Mostovi medijskog obrazovanja 2017” počela je danas na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu programom svečanog otvaranja i plenarnim predavanjem Nikolasa Panagiotoua sa Univerziteta Aristotel u Solunu (Grčka). Na ovom tradicionalnom dvodnevnom skupu u organizaciji Odseka za medijske studije, koji okuplja naučne i medijske radnike iz naše zemlje, regiona i Evrope učestvuje preko 60 izlagača sa naučnim radovima na teme aktuelnog stanja u medijskoj sferi na Balkanu i šire.

Pozdravne govore kojim je otvorena konferencija održali su šef Odseka za medijske studije dr Dejan Pralica i prodekan za međunarodnu saradnju dr Zoran Paunović, koji je naglasio značaj ovog događaja za studente, medijske radnike i kompletnu zajednicu, suočenu sa izazovima medijskog obrazovanja u modernom svetu punom promena. O turbulentnom dobu u globalu, pa i u medijskom segmentu, govorio je i Panagiotou, profesor medijskog obrazovanja sa bogatim predavačkim iskustvom u čitavom svetu. On je kao klučno pitanje istakao upravljanje medijskom sferom u tzv. “post truth” svetu, kojeg odlikuju dezinformacije i nelimitirani kapaciteti socijalnih mreža i sajtova kao vodećih distributera vesti i drugih medijskih sadržaja.

– Mejnstrimizacija socijalnih mreža ugrožava poverenje auditorijuma prema tradicionalnim medijima i novinarstvu uopšte, pa je veliki izazov kako će medijske organizacije odgovoriti na taj problem, koji ne proizilazi iz razvija tehniologija, već iz kvaliteta rada medijske struke – naglasio je Panagiotou, uz zaključak da su tradicionalni mediji sada manje bitni kao distributeri vesti, ali su sve više važni kao njihovi proizvođači.

Učesnici konferencije iz Velike Britanije, Kine, Bugarske, Rumunije, Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije nakon toga su nastavili rad po sesijama, sa izlaganjima naučnih radova na teme javnog medijskog servisa, digitalizacije i interneta, manjinskih medija, marginalizovanih i verskih grupa u digitalnom okruženju, migrantske i izbegličke krize, društvenih mreža i digitalne medijske pismenosti. Plenarno predavanje drugog dana konferencije, u subotu, biće održano u 9.30 časova, a govoriće Guy Strakey sa Univerziteta Bornmut u Velikoj Britaniji, na temu “Old media, new challenges”.

Naučna konferencija “Mostovi medijskog obrazovanja 2017” organizovana je kao deo republičkog projekta “Digitalne medijske tehnologije i društveno-obrazovne promene”. Održavanje konferencije pomogli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine.