Međunarodna naučna konferencija „Mostovi medijskog obrazovanja”, koja se na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održava jubilarni deseti put, otvorena je danas prigodnim skupom i uvodnim predavanjem dr Žoana Solera Adilona sa Univerziteta u Londonu. Tradicionalan dvodnevni skup stručnjaka za žurnalistiku iz čitavog sveta, u organizaciji Odseka za medijske studije, ovog puta okupio je učesnike iz Velike Britanije, Portugala, Italije, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Učesnike skupa je na ceremonija svečanog otvaranja danas pozdravila zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje, dr Dušica Rakić, koja je „Mostovi medijskog obrazovanja“ okarakterisala kao idealnu priliku za razmenu iskustava i znanja između učesnika i eksperata iz čitavog sveta. Rakić je pritom naglasila da je jedan od prioriteta pokrajinske administracije u domenu nauke upravo afirmacija događaja kao što je  ova naučna konferencija. Prodekan Filozofskog fakulteta za međunarodnu saradnju, dr Zoran Paunović, ukazao je na internacionalni značaj konferencije zbog tema kojima se bave učesnici, a koje su relevantne na globalnom nivou u aktuelnom trenutku. Domaćin svečanog otvaranja bio je šef Odseka za medijske studije, dr Dejan Pralica.

Tokom dvodnevne konferencije, biće izloženo tridesetak naučnih radova na aktuelne teme iz domena medijske sfere, podeljenih u šest tematskih sesija: Fake news and media literacy for hybrid media systems, Public broadcasting services in the context of new media and audiences, Digital media, politics and journalism, Digital media, culture and exclusion, Journalism and digital media practices i Learning and digital media. Radni jezik konferencije je engleski, bez simultanog prevođenja.

Uvodničari drugog radnog dana, u subotu, biće ugledni naučni radnici i predavači iz oblasti žurnalistike: dr Đovani Gocini sa Univerziteta u Sijeni (Italija) će održati video-predavanje „Media and post-truth: how democracy is changing“, dok će dr Tijana Milošević sa Univerziteta u Oslu (Norveška) govoriti na temu “Protecting children online? Cyberbullying policies of social media companies”. Prezentacija zbornika radova „Balkan Media“ u čast dr Dubravke Valić Nedeljković, dugogodišnje predavačice i šefice Odseka za medijske studije, biće održana u subotu u 12.30 časova u kino sali.

Za sve učesnike i goste skupa biće organizovana poseta podzemnim galerijama Petrovaradinske tvrđave. Naučni radovi predstavljeni na konferenciji, koji dobiju pozitivne recenzije, biće, tradicionalno, objavljeni u zborniku u štampanom i digitalnom formatu.