Promocija knjige “Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune” uglednog hrvatskog novinara Borisa Pavelića održana je juče na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu u okviru naučne konferencije “Mostovi medijskog obrazovanja”. Događaj koji je privukao veliku pažnju učesnika ovog skupa, ali i šire javnosti, ugostio je, pored autora knjige, i drugog cenjenog novinara iz Hrvatske Draga Hedla, uz moderatora Dinko Gruhonjića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koje je sa Odsekom za medijske studije bilo suorganizator promocije.

Knjiga predstavlja osvrt na rad kultnog splitskog političko-satiričnog magazine “Feral tribjun”, koji je bio objavljivan punih 25 godina, od 1983. do 2008. Autor knjige, Boris Pavelić, objasnio je da je vrlo važno podsetiti na one koji su u nenormalnim vremenima uspevali da ostanu normalni, a proglašavani su nenormalnima.

– Otkad se “Feral tribjun” ugasio, u Hrvatskoj se o njemu sve više ćutalo, iako je to bio najistinitiji list na jedan vrlo važan način. Ove novine su otkrile većinu najkontroverznijih i najvažnijih novinarskih priča u razdoblju u kom su izlazile – rekao je Pavelić i dodao da su ove novine bile brutalno satirične kao i da su predstavljale simbol otpora nacionalizmu i političkoj gluposti koja je preplavila ceo Balkan.

Autor je naveo i da je nemoguće u veb eri napraviti list sa uticajem kakav je imao “Feral”, kao i da je suština medijskog uticaja u tome koliko dobro radite svoje posao, a ne u tiražu.

Bivši novinar ovog lista Drago Hedl podsetio je da je redakcija ovih novina u Hrvatskoj konstantno proglašavana za izdajnike i strane plaćenike, mada su se oni samo držali pravila profesije i nisu popuštali pritisku za vreme vladavine Franje Tuđmana.

– “Feral” je predstavljao svetlu tačku u hrvatskom novinarstvu tog vremena, bio je jedino svetlo u tom mračnom vremenu kroz koje smo prolazili, a raditi u njemu bila je prava čast – rekao je Hedl.

Ovaj nedeljnik počeo je da izlazi najpre kao humorističko-satirični podlistak splitskog štampanog dnevnika “Nedjeljna Dalmacija”, a njegov osnivač bio je cenjeni hrvatski satiričar Đerman Senjanović Ćićo. Od 1993, kada je “Feral Tribune” postao samostalan list, sa uspehom su ga vodili i Viktor Ivančić, Boris Dežulović, te Predrag Lucić, sve do gašenja 2008. godine. Sličan časopis snažnog uticaja na čitav region u međuvremenu se još uvek nije pojavio.

Ivana Janjić i Isidora Bijelić

Foto: Isidora Marković