Radionica posvećena problemu plagijarizma i akademskog nepoštenja, pod nazivom „Plagiranje i samoplagiranje“, biće održana u petak, 22. maja, u 17.15 časova u Kino sali filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radionica je namenjena prvenstveno studentima doktorskih studija, ali i svima ostalima koji se bave naučnim radom, a vodiće je dr Viktorija Car, docentkinja na Fakultetu političkih znanosti Univerziteta u Zagrebu.

Pravila vezana za akademsko poštenje značajno su postala strožija u akademskoj zajednici otkako su nove tehnologije omogućile pregled naučnih radova i njihovo poređenje s tekstovima pohranjenim u univerzitetskim bazama podataka. Programi za proveru plagiranja (kao na primer Cross Ref) toliko su postali sofisticirani, da mogu da upoređuju i tekstove pisane na različitim jezicima. Danas tako postaje nemoguće „zatajiti“ tuđe autorstvo, jednako kao i svoje – vlastito, objašnjava ugledna profesorka Car.

– Iz iskustva rada s doktorskim studentima, kao i iz iskustva uređivanja naučnog časopisa, svakodnevno se susrećem s tekstovima domaćih autora koji u svom radu ne znaju pravilno da citiraju tuđe radove, ne razlikuju direktan citat od prepričavanja ili jednostavno „zaboravljaju“ da citiraju ono što su prepisali, a to se smatra plagijatom. Takođe, susrećem se i s njihovim nerazumevanjem pojma „samoplagiranje“, budući da ne razumeju da je i vlastiti rad koji je prethodno objavljen potrebno citirati i navesti izvor, nezavisno od toga gde je taj rad objavljen, u drugom naučnom časopisu, na blogu ili u univerzitetskoj elektronskoj bazi doktorskih disertacija, te nezavisno od toga da li taj rad objavljen na drugom jeziku – nagalsila je gošća Filozofskog fakulteta.

Radionicu organizuje Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu kao deo tradicionalnog međunarodnog naučnog skupa „Mostovi medijskog obrazovanja“. Ova konferencija će biti održana 22. i 23. maja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.