Četvrti po redu Međunarodni festival studenata novinarstva „On the Record“ biće održan 27. maja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i okupiće blizu 40 učesnika i učesnica iz regiona. Studenti novinarstva iz zemalja bivše SFRJ takmičiće se u uobičajenim kategorijama radijskih i televizijskih kratkih formi, a od ove godine kao novina uvedena je i kategorija za istraživačke tekstove namenjene objavljivanju u štampanim i onlajn medijima.

Nagrada za najbolji istraživački tekst će nositi naziv “Jan Briza”, u znak sećanja na nedavno preminulog nastavnika veština Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, novinarskog autoriteta i velikog erudite, koji se  tokom svoje dugogodišnje karijere borio paralelno za visoke profesionalne standarde i za svoja etička uverenja. Jan Briza je, prenoseći  svoje znanje i bogato novinarsko iskustvo, buduće mlade koleginice i kolege učio ne samo novinarskim veštinama nego i načinu razmišljanja, važnosti imperativa da uvek budu svesni vremena i prostora u kojem žive, kao i da ukazuju na nepravdu i istrajno se bore za istinu.

Ove godine na konkurs festivala pristiglo je 27 televizijskih i 12 radijskih priloga, te  10 istraživačkih tekstova objavljenih u onlajn medijima studenata sa šest Univerziteta iz pet zemalja: Srbije (Univerziteti Beograd i Novi Sad), Bosne i Hercegovine (Univerzitet Sarajevo), Hrvatske (Sveučilište Zagreb), Slovenije (Univerzitet u Ljubljani) i Makedonije (Univerzitet Sv. Kiril i Metodij, Skoplje). O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Selvedin Avdić, urednik bosanskohercegovačkog portala Žurnal.info, Vanja Đurić, novinarka Radio-televizije Vojvodine i Klara Kranjc, urednica Omladinskog radija.

Festival organizuje Odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu s ciljem promovisanja unapređenja kvalitetnog praktičnog rada sa studentima novinarstva, razmene iskustava i interkulturnog dijaloga u regionu. Realizaciju ovogodišnjeg festivala pomogli su Sekreterijat za sport i omladinu AP Vojvodine i Studentski kulturni centar Novi Sad.